Skip to content

Artburo Limburg | Theaterproducties


[2017] NOODINGANG

N O O D I N G A N G / Janne de Bruin

onder de beweging
van de stad
in een woud
zonder wortels en bladeren
waar gebeurt wat bovengronds verwart
verteert of vervliegt

Gefascineerd door de ruimte duikt de jonge theatermaakster en regisseuse Janne de Bruin (Nijmegen,1982) twee weken onder in de parkeergarage onder Theater Heerlen. Op 7000m2 beton gaat ze samen met haar performers aan de slag met auto’s, lijven, licht en geluid. De kwaliteiten van de ruimte vormen het vertrekpunt van een beeldende theatervoorstelling die op -2 van de Q-park garage tijdens Cultura Nova tot stand komt en in première gaat.

Janne over haar eerste locatie bezoek.
“Toen ik de lege parkeergarage voor het eerst binnen kwam viel ik stil. De ruimte werd een beleving. Mijn zintuigen gingen op scherp. Ik was er dit keer niet om te parkeren maar om in de ruimte te zijn, terwijl de ruimte niet gemaakt is om er te zijn. Het is een ‘niet-plaats’, iedereen is er slechts tijdelijk. De ruimte is ingericht op menselijke doorgang, niet op blijven. De pijlen bepalen de richting en de verlichting brandt van korte duur in de veronderstelling dat je er niet lang bent. En in het donker domineren de groene nooduitgang bordjes om je naar buiten te leiden.
Maar hebben we in nood wel een uitgang nodig? Hebben we niet meer behoefte aan een ingang? Wat als deze ondergrondse parkeergarage een noodingang is in het hartje van de stad. Een noodingang waar iedereen op elk ogenblik terecht kan, om er te zijn.”

 

Een moment om uzelf te parkeren, wees welkom.

Een moment om uzelf te parkeren, wees welkom.

Noodingang wordt mede mogelijk gemaakt door Art Buro Limburg, Cultura Nova, IBA parkstad, Q-park en Via Zuid en maakt deel uit van Janne’s Master Theater Regie aan de Toneelacademie Maastricht.

CN_logo_2017fc ViaZuid_Logo_CMYK_Lijn logo_qpark