Skip to content

Artburo Limburg | Theaterproducties


[2008] Walram

[2008] Walram

Wie ben je en waar hoor je thuis? Door ‘Het Gemaal’.

Tekst en regie: Emanuel Muris
Dramaturgisch advies: Noël Fischer
Spel: Hans van Cauwenberghe
Decorontwerp en -uitvoering: Tobias Duysens
Cineast: Sander Salden
Productie: Art Buro Limburg / Frans Janssen, Jules Moonen
Publiciteit: Janneke Schmeitz
Grafische Vormgeving: Stijn Segers
Coördinatie: AINSI / Fons Dejong

[2008] Walram woont in een grote stad. Gevoelens van vervreemding en niet kunnen aarden in deze grote, complexe stad waren hem al niet vreemd. Maar nu er een zoon op komst is, slaat de paniek toe. Niet omdat hij geen vader wil worden, maar omdat hij zich geconfronteerd ziet met zijn eeuwig wederkerende demonen. Demonen van de onzekerheid over wie hij is en waar hij thuis hoort.
Deze angst doet hem besluiten terug te keren naar zijn geboortegrond in de hoop daar antwoorden te vinden en zich zo te bevrijden van zijn kwelgeesten. Walram besluit zijn ongeboren zoon mee te nemen in een fles wijn om te voorkomen dat hij ter wereld zal komen nog vóór hij zelf bevrijd is. Want hij kan de wegen voor zijn zoon pas goed begaanbaar maken, zo redeneert hij, als hij er zelf klaar voor is.
In de taal en in het landschap ziet Walram belangrijke sleutels om het geheim omtrent zijn identiteit te kunnen ontrafelen. Na vele omzwervingen en ontmoetingen in ‘zijn’ Maas-Rijnland besluit hij uiteindelijk toe te geven aan de steeds terugkerende drang om hier ‘wortel’ te schieten en volkomen één te worden met dit landschap.
Op dat moment maakt zijn zoon in de fles kenbaar dat hij geboren wil worden.

Daartoe zal Walram terug moeten keren naar zijn geliefde en de stad.